برای مرتب کردن دندانهایتان باید درمان ارتودنسی انجام دهید. در اکثر بیماران جوان، بریسهای ارتودنسی برای مرتب کردن قوسهای دندانی استفاده میشود. در ادامه با بریسهای ارتودنسی آشنا میشوید.
بریس ارتودنسی چیست؟
بریس ارتودنسی وسیلهای است که برای اصلاح هر گونه نامرتبی دندانی و مالاکلوژن استفاده میشود. بریسها انواع گوناگونی دارند و با تجویز متخصص ارتودنسی برای درمان بیماران استفاده میشوند.
انواع بریس ارتودنسی
مهمترین عامل تعیین کنندهی نوع بریس ارتودنسی سن بیماران است. انواع مختلفی از بریسهای ارتودنسی برای بیماران تولید شده است که با نظر متخصص ارتودنسی تجویز میشود. نکتهی قابل توجه بریس ارتودنسی این است که برای هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت میباشد و شخصیسازی میشود. اینگونه نیست که بریسی که برای شما تهیه میشود بتوان برای فرد دیگری استفاده کرد.
بریس فلزی:
بریسهای فلزی همان سیم کشی دندانی رایج بین بیماران ارتودنسی میباشد که با تجربهی متخصص ارتودنسی شخصیسازی شده و ناهمانگی دندانی را در بیماران درمان میکند.
بریس سرامیکی:
بری سرامیکی ارتودنسی همان بریس ارتودنسی فلزی میباشد با این تفاوت که براکت های آن سرامیکی میباشد و هزینه آن هم نسبت به بریس معمولی گران تر میباشد. بریس سرامیکی برای درمان ناهمانگی دندانی استفاده میشود.
بریس لینگوال:
بریس لینگوال نوع خاصی از بریسهای ارتودنسی میباشد که در سطح داخلی دندانها چسبانده شده و ادجاست میشود. بریس لینگوال به دلیل قرار گیری خاصی که دارد از بیرون دیده نمیشود و مخفی است. این نوع بریس مناسب برای افرادی است که خجالتی هستند و یا دوست ندارند که دیگران بفهمند که ارتودنسی کردهاند.
بریس نامرعی:
بریس نامرئی یا اینویزیوالاینر جدیدترین بریسهای ارتودنسی میباشد که کاملاً شفاف بوده و با اسکن کردن دندانها و تولید توسط لابراتور انجام میشود. دکتر ندا جوشن متخصص ارتودنسی اولین فردی است که ارتودنسی نامرعی را در یزد انجام میدهد.
اجزای بریس ارتودنسی
بریس های ارتودنسی دارای اجزای گوناگونی هستند که در ادامه هر کدام توضیح داده میشود.
سیم:
سیم یا وایر برای ارتودنسی ثابت و بریس های فلزی، سرامیکی و لینگوال استفاده میشود. سیم ها سایزها و قطرهای متفاوتی دارند و از مواد اولیه متفاوتی ساخته شدهاند. سیم ارتودنسی برای گیر انداختن براکت ها و حرکت دندان ها استفاده میشود.
براکت:
براکت های ارتودنسی اجزایی هستند که روی دندان ها چسبانده میشوند و سیم ها درون آنها گیر میکنند. براکت ها باید حتماً توسط متخصص ارتودنسی در جای مناسب خود چسبانده شوند تا کارایی خود را داشته باشند. براکت ها انواع گوناگونی دارند و از جنس های فلزی، کریستالی و سرامیکی ساخته میشوند.
او رینگ:
او رینگ کش های مخصوص ارتودنسی هستند که برای اتصال بین سیم و براکت ارتودنسی استفاده میشود. او رینگ ها در رنگهای گوناگونی تولید میشوند و میتوانند نمای بریس ارتودنسی را زیبا جلوه دهند. او رینگ ها سایزها و تعداد گوناگونی دارند و توسط متخصص ارتودنسی اضافه میشوند.
بند ارتودنسی:
بند ارتودنسی وسیلهای فلزی است که به عنوان لنگر برای بریس ارتودنسی روی دندان های خلفی بیماران قرار میگیرد. بندهای ارتودنسی توسط سمان مخصوصی چسبانده میشوند و نباید کنده شوند.
آرچ وایر:
آرچ وایر سیم محکم ارتودنسی است که به عنوان زیرساخت بر روی دندان ها قرار میگیرد و در سایزهای مختلفی در دسترس است. با آرچ وایر میتوان فشار مشخصی بر روی دندان ها اعمال کرد.
اسپیسر:
اسپیسر از نوارهای و حلقه های پلاستیکی یا فلزی ساخته شده است. در برخی مواقع، متخصص ارتودنسی ممکن است در یکی از جلسات درمانی با بریس، اسپیسر را در فضای بین دندان های شما قرار دهد. اسپیسرها فاصله را در قسمت پشت دهان افزایش میدهند و فک شما را به جلو سوق میدهند. اگر فضای پشت دهان شما بسیار تنگ باشد و نتوانید به راحتی از برس استفاده کنید، از این ابزار برای ایجاد فضای کافی برای اعمال و نگهداری بریس استفاده میشود.
فنر ارتودنسی:
فنر های ارتودنسی برای نیرو وارد کردن به نقطه ای خاص از دندان ها استفاده میشوند و باید توسط متخصص ارتودنسی فعال شوند.
هد گیر:
هد گیرها برای درمان ناهماهنگی فکی استفاده میشوند. مشکلات ارتودنسی اگر فقط محدود به دندان ها باشد، با بریس ارتودنسی قابل درمان است؛ اما اگر شامل مشکلات ارتوپدی نیز باشد، میتوان از هد گیر برای درمان آن استفاده کرد.
در جلسه ویزیت، متخصص ارتودنسی طرح درمان و روند کلی برای بیماران تشریح میشود و بسته به نوع مشکلاتی که بیماران دارند، از انواع مختلف بریس های ارتودنسی استفاده میشود. در بریس های ارتودنسی ممکن است همه ی اجزا بالا ذکر شده باشند و یا تعدادی کمتر یا بیشتر باشد. اینکه چه اجزایی در بریس ارتودنسی حضور داشته باشد، بسته به تجویز و تجربه ی متخصص ارتودنسی متفاوت است.
سوالات متداول:
۱- کدام بریس ارتودنسی برای من مناسب است؟
بریس های ارتودنسی به صورت شخصیسازی شده و براساس توصیه متخصص ارتودنسی برای هر شخص تعیین میشود.
۲- کدام بریس ارتودنسی بهتر است؟
بریس های ارتودنسی براساس مشکلات دندانی هر فرد انتخاب میشوند و برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد.
۳ – هزینه ی بریس ارتودنسی چقدر است؟
هزینه ی کلی بریس ارتودنسیبریس های ارتودنسی پس از اینکه توسط متخصص ارتودنسی تجویز شد هزینه ی کلی آنها مشتخص میشود. به دلیل اینکه اجزای مختلفی میتواند داشته باشد هزینه آن نیز متغیر میباشد.